Maandelijks meten we onze financiƫle gezondheid

Om te zien of we financieel gezond zijn gebruiken we een soort thermometer: de dekkingsgraad. Staat die op 100% dan hebben we precies genoeg geld om de pensioenen nu en in de toekomst uit te betalen.

Extra geld voor opvangen tegenslagen
Omdat we ook geld nodig hebben om tegenvallers op te vangen, eist de overheid van ons dat we een gemiddelde dekkingsgraad hebben van 116,8%. Dan hebben we genoeg vlees op de botten om ook tegenslagen op te vangen. Op deze website kun je de financiële gezondheid van ons fonds op de voet volgen. Elke maand kun je zien hoe de dekkingsgraad er voor staat bij Financiële situatie.

Eind 2022 was de actuele dekkingsgraad 132,0%
Dat is dus ruim voldoende. Voor iedere euro pensioen is € 1,32 beschikbaar. Aan het begin van 2022 was de actuele dekkingsgraad nog 131,0%. De financiële gezondheid van het fonds is het afgelopen jaar verbeterd. Het positieve effect door de gestegen rente was groter dan de tegenvallende rendementen op beleggingen. Daardoor konden we ook alle pensioenen met ingang met 10,94% verhogen. De dekkingsgraad daalde hierdoor met 14,3%. Deze daling is al verwerkt in de actuele dekkingsgraad van 132,0%. Reden om je zorgen te maken over je pensioen is er daarom niet. Vergeleken met andere pensioenfondsen doen we het best goed. Maar we moeten wel waakzaam blijven voor alle ontwikkelingen om ons heen.

Je kunt het jaarverslag downloaden

Volledig jaarverslag 2022 (pdf)

Verkort jaarverslag 2022 (pdf)

 

BLADER VERDER OF TERUG

Pagina 1 - Hoeveel betaal je voor je pensioen?

Pagina 2 - Hoe gezond is jouw pensioenfonds

Pagina 3 - Meer pensioen en opbouw ondanks gelijke premie
Pagina 4 - Wat leveren onze beleggingen op?
Pagina 5 - Wat is er gaande in pensioenland?
Pagina 6 - Toekomst van Metro Pensioenfonds

Terug naar het overzicht

meter