Hoe zeker is je pensioen?

risico

De hoogte van je pensioen is niet gegarandeerd

De opbouw en uitbetaling van pensioen gaan over een heel lange periode. Vanaf de start van de opbouw tot de laatste pensioenuitbetaling kan wel eens meer dan 70 jaar zitten.

In zo’n periode verandert de wereld waardoor er risico’s kunnen ontstaan die je pensioen bedreigen. De risico’s leiden mogelijk tot een tekort.

Metro Pensioenfonds probeert voorbereid te zijn op de risico’s die je pensioen kunnen bedreigen. In het verleden is dat niet altijd goed gegaan. Bijvoorbeeld door de snelle stijging van de levensverwachting. Die stijging is namelijk groter dan de stijging waarmee we in het verleden rekening hielden. Als deelnemers gemiddeld ouder worden, moet hun pensioen langer worden uitbetaald. Metro Pensioenfonds moet dan meer geld hebben dan waar eerst op werd gerekend.

De rente beïnvloedt de waarde van pensioenen. Pensioenuitvoerders maken van tevoren een inschatting van het geld dat ze nodig hebben om de pensioenen te kunnen uitbetalen. Hoe lager de rente is, hoe meer geld pensioenuitvoerders ‘in kas’ moet hebben om later alle pensioenen te kunnen uitbetalen. Als de rente langdurig laag blijft, maakt dat de pensioenen dus duurder.

Ook de beleggingsresultaten kunnen tegenvallen. Daarom zorgt Metro Pensioenfonds ervoor dat de beleggingen gespreid worden over meerdere beleggingssoorten. Winst op een belegging kan verlies op een andere belegging goedmaken. Een pensioenuitvoerder kan beleggingsrisico’s ook afdekken. Daar zijn wel kosten aan verbonden.

Er zijn nog meer risico’s waar pensioenuitvoerders rekening mee moet houden om je pensioen zo goed mogelijk te beschermen. Metro Pensioenfonds moet die risico’s dus letterlijk ‘managen’.

Pensioenuitvoerders moeten bij beleidsbeslissingen gebruikmaken van de zogenoemde beleidsdekkingsgraad. De beleidsdekkingsgraad van het pensioenfonds is onder meer van belang bij besluiten van het bestuur die gaan over het verlenen van indexatie. Ook is de beleidsdekkingsgraad een belangrijke graadmeter voor de vraag of het pensioenfonds genoodzaakt is de pensioenen te verlagen. Als de beleidsdekkingsgraad van het pensioenfonds lager is dan 100% dan mag het pensioenfonds niet meewerken aan individuele waardeoverdrachten. De beleidsdekkingsgraad is een gemiddelde over 12 maanden. Je leest hier meer over bij Financiële situatie.

indexatie

Indexatie voor een waardevast pensioen

Geld wordt elk jaar meestal minder waard. Je kunt met hetzelfde geld in 2023 minder kopen dan in 2022. Dit heet inflatie. Ons pensioenfonds probeert je pensioen daarom elk jaar op 1 januari te verhogen. Het pensioen dat je hebt opgebouwd groeit dan mee met de prijzen. Dit heet toeslagverlening. Zo is je pensioen waardevast.

Toeslagverlening lukt niet altijd
Leidend hierin is inflatie én de financiële situatie van het fonds (de dekkingsgraad). Inflatie wordt gemeten via het consumentenprijsindexcijfer (CPI). Daarnaast mag toeslagverlening alleen als we verwachten dat dit in de jaren daarna ook kan. Dit betekent dat we meer geld nodig hebben om je pensioen te kunnen verhogen.

Het consumentenprijsindexcijfer is gedaald
Het CPI wordt berekend door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en geeft aan hoeveel de consumentenprijzen zijn veranderd het afgelopen jaar (tussen oktober 2022 en oktober 2023). De prijzen zijn in deze periode gedaald, met als gevolg een negatief cijfer van  1,98%: er was sprake van deflatie. De sterke daling van energieprijzen ten opzichte van vorig jaar was meer dan de prijsstijging van overige producten. In dit percentage zit een correctieberekening. Gedurende het jaar 2023 heeft het CBS de bepaling van het CPI namelijk aangepast om beter rekening te kunnen houden met energieprijzen.

De afgelopen jaren veranderden wij de pensioenen zo
In onderstaand schema zie je of de afgelopen jaren de stijging van de prijzen is goedgemaakt met een (gedeeltelijke) verhoging van je pensioen.

Jaar Indexatie pensioen Stijging prijzen
2024 0,00% -1,98%*
2023 10,94% 16,93%
2022 1,71% 3,28%
2021 0,00% 1,27%
2020 0,00% 1,73%
2019 0,93% 1,68%
2018 0,50% 1,34%
2017 0,00% 0,36%

Bron: Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), de consumentenprijsindex alle bestedingen afgeleid oktober - oktober

*Gedurende het jaar 2023 heeft het CBS de bepaling van het CPI aangepast om beter rekening te kunnen houden met energieprijzen. Meer informatie vindt u hier (pdf).

tekort

Als er een tekort is

Het kan gebeuren dat Metro Pensioenfonds ondanks alle voorzorgen toch geld tekort komt om op de lange termijn alle pensioenen te kunnen uitbetalen. Dan moet er iets gebeuren. De pensioenuitvoerder heeft de taak zo zorgvuldig mogelijk af te wegen wat de beste oplossing is. Het bestuur kan ook kiezen voor een combinatie van maatregelen. In het uiterste geval kunnen wij besluiten je opgebouwde pensioen of pensioenuitkering te verlagen.

Meer over hoe Metro Pensioenfonds er financieel voor staat, lees je bij Financiële situatie.